Reka Soča

Triglavski narodni parkSoča (italijansko Isonzo) je 137 km dolga reka v zahodni Sloveniji (95 km) in severni Italiji (42 km). Alpska reka izvira 1100 m visoko v Julijskih Alpah v Trenti. Kraški izvir je priljubljena turistična točka. Reka teče proti jugu mimo krajev Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal, Nova Gorica in Gorica. Pri Solkanuteče pod največjim kamnitim lokom na svetu.

Dolina Soče je bila prizorišče krvavih bitk v 1. svetovni vojni. Med leti 1915 in 1917 je Soška fronta terjala preko 300 000 življenj italijanskih in avstro-ogrskih vojakov.

V kristalno zeleni Soči domuje soška postrv (Salmo marmoratus). Izliv reke (italijansko Foce dell’Isonzo) v Italiji je zamočvirjen in obdan z lagunami. Kot habitat za mnoge vrste ptic in drugih organizmov je skupaj z zadnjim delom toka od Tržiča naprej zaščiten kot naravni rezervat.

Triglavski narodni parkReka Soča je znana po svoji zeleni barvi in jo označujemo kot “smaragdno lepotico” (emerald beauty). Je ena redkih rek na svetu, ki ima takšno barvo po celotni dolžini. Soča je navdihnila slovenskega poeta Simona Gregorčiča, ki ji je posvetil svojo najbolj znano domoljubno pesem, “Soči”. Vir navdiha je v njej našel tudi pesnik Giuseppe Ungaretti, ki Sočo opisuje v svoji pesmi “I fiumi” (reke). Soča je tudi znana po svoji edinstveni vrsti rib. Soška postrv živi v zgornjem toku kristalno čiste reke in spada med zaščitene vrste rib. Vir:Iz Wikipedije, proste enciklopedije